Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklı ırk köpeklerin kayıt altına alınması için verilen müddetin sona ermesinin akabinde Manisa’da sokağa yahut tabiata terk edilen hayvanlar toplanarak, Manisa Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağında bakımlarına devam ediliyor. Barınaktaki yasaklı ırk köpeklerin sayısı 240’a ulaşırken her gün en az 3-4 köpeğin barınağa getirildiği belirtildi. 14 Ocak-19 Ocak ortasındaki 5 günlük mühlet içinde 60 yasaklı ırk köpeğin barınağa alındığı açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklı ırkları kayıt altına alınması için verilen müddetin dolmasının akabinde ellerindeki köpekleri kayıt altına aldırmak yerine sokaklara yahut tabiata bırakanların sayısında da artış yaşanmaya başlandı. Manisa Büyükşehir Belediyesinin 500 hayvan kapasiteli Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezinde yasaklı ırk olan Pitbull ve Arjantin Dogo cinsi köpeklerin sayısı 19 Ocak tarihi itibariyle 240’a ulaştı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Sıhhat İşleri Daire Lideri Erhan İnce, “14 Ocak tarihinin geçmesinden itibaren gerek vatandaşların kendilerinin teslim etmesi, gerekse de vatandaşların sokağa bırakmaları sonrası ilçe belediyeleri tarafından toplanan Pitbull, Arjantin Dogo üzere saldırgan ırka mensup köpekler barınağımıza getiriliyor. 14 Ocak tarihinden sonra 60 köpek daha getirildi. Bu artışın devam edeceğini de düşünüyoruz. Şu anda 240 köpeğe ulaştık. Barınaktaki saldırgan ırk popülasyonu artıyor. Bugün yavrularımız da geldi. Saldırgan ırkların yavruları da tıpkı biçimde kanuna tabi olmaları nedeniyle bunları besleyenler korktukları için sokağa salmaktansa bize teslim ediyorlar. Bunlar bizim konuğumuz. Onlara en güzel halde bakabilmek için elimizden gelen itina ve çabası gösteriyoruz. Sayın Liderimiz Cengiz Ergün’ün hayvan sevgisi hassasiyetine istinaden bizler de birebir özveriyle misyonumuzu yapıyoruz. Sokaklara bırakılan hayvan ihbarları da daima geliyor. Bununla ilgili hayvan toplama grupları süratlice müdahale edip barınağımıza bu köpekleri getiriyorlar. Yasaklı ırkların cezaları 11 bin TL’den başlayıp 40 bin 869 TL’ye kadar ulaşıyor. Bunun için vatandaşımız hassasiyetli olsun. Köpeklerini sokağa salmasınlar. Mümkün olduğunca gerekli kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek teslimini sağlasınlar” dedi.
Barınağa getirilen hayvanların itaat eğitimleri verdiklerini de kaydeden İnce, “Ayrıca Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bize gelen sahipsiz mesken hayvanlarına burada uzman eğitmen takımımızla temel itaat eğitimleri vererek, hem sahiplenmelerini kolaylaştırıyoruz hem de topluma kazandırıyoruz. Böylelikle bu sahipsiz canların hem aileye ahenk sağlaması hem de ortama alışması kolaylaşıyor” diye konuştu.
“Yeniden hayata dönmeleri için uğraş ediyoruz”
Sıhhat İşleri Dairesi Başkanlığı Köpek Rehabilitesi ve Eğitmeni olan Serhan Karabey Gerçek yaptıkları çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Yanlış yetiştirilen, yanlış ortamlarda bulunan köpeklerimizi burada alıp en kısa vakitte hayata tekrar rehabilite edip tekrar beşerlerle olan dostluklarını pekiştirmek için uğraşıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Son çıkan maddeden sonra buraya gelen köpeklerimizle tekrar bir aile ortamı oluşturduk. Günlük sosyalizasyon eğitimlerimizi yapıyoruz. Rehabilitasyon eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Yine hayata dönmeleri için uğraş veriyoruz.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Yorumlar