Bireye özel sıhhat tavsiyeleri veren Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey hekimlerinden Jinekoloji Kısım Sorumlusu Prof. Dr. İlkkan Dünder, ocak ayının rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle hastalıkla ilgili değerli açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanseri nedeniyle her iki dakikada bir bayanın hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Dünder, “Serviks kanserlerinde, erken devirlerde çoklukla bir belirti görülmüyor. Rahim ağzı kanserinin nedeni, yüzde 99 olarak HPV görülüyor. Bu hastalıkta erken teşhis çok değerli. HPV aşısı sayesinde hasta sayısı azalıyor” diye konuştu.
Tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de bayanlarda 4’üncü sırada görülen bir kanser çeşidi olan serviks yani rahim ağzı kanseri nedeniyle, her iki dakikada bir bayan hayatını kaybediyor. Ocak ayının rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle, Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey hekimlerinden Jinekoloji Kısım Sorumlusu Prof. Dr. İlkkan Dünder, rahim ağzı kanserinden korunma yollarını ve tedavi süreçlerini anlattı.
Serviks kanserlerinin erken periyotlarında çoklukla bir belirti görülmediğini belirten Prof. Dr. İlkkan Dünder, “Hastaların şikayetleri ortasında; vajinal akıntı, damla biçiminde adet dışı kanamalar, kanlı akıntılar, cinsel temas sonrası kanama daha sıklıkla yer alıyor. İleri etaplarda ise bu şikayetlerin yanısıra halsizlik, kilo kaybı, kasık-bel ağrısı, bacaklarda şişlik üzere bulgular geliyor” dedi.
HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden korunmanın en kıymetli yolu
HPV’nin gerek serviks kanserinin gerekse serviks kanserinin öncü lezyonlarının nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Dünder, günümüzde serviks kanserinin yüzde 99 nedeni olarak HPV’nin kabul edildiğini söyledi. Serviks kanserinden korunmak için alınabilecek en değerli önlemin HPV aşısı olduğunu bildiren Prof. Dr. Dünder, “Yaklaşık 15 yıldır dünyada itimatla kullanılan ve kusursuz sonuçlar alınan HPV aşısı sayesinde, rahim ağzı kanseri tanısı konan hasta sayısı günbegün azalıyor. En büyük beklentimiz ise HPV aşısı sayesende bu hastalığın yok olması. Aşının yanı sıra; monogamik (tek eşli) cinsel ömür, prezervatif kullanımı, hijyene dikkat etmek, sigara ve benzerleri hususlardan uzak durmak, bağışıklık sistemini yüksek tutmak ve düşürebilecek nedenlerden uzak durmak bu hastalığa yakalanma riskini en aza indiren etkenler arasında” diye konuştu.
Erken teşhis için neler yapılmalı?
Prof. Dr. Dünder, rahim ağzı kanserinin teşhis ve tedavi sistemleri hakkında ise şunları söyledi: “Serviks kanserinin erken tanısı için; nizamlı jinekolog denetimlerine gitmek, muhakkak aralıklar ile ‘smear testi’ yaptırmak, HPV varlığına baktırmak çok kıymetli. Mümkün kuşkulu bir durumda ‘kolposkopi’ yaptırılması ve gerekirse bu süreç yapılırken biyopsi alınarak teşhisin katılaştırılması gerekiyor. Serviks kanseri, erken evrelerde cerrahi usuller ile daha ileri evrelerde ise kemoterapi ve radyoterapinin birlikte uygulanmasıyla tedavi ediliyor. Tedavi süreçlerini takiben, sistemli denetimlere gitmek de büyük ehemmiyet taşıyor.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Yorumlar