USD/TRY: Fed ile ilgili artan agresif beklentilere karşın yılın ilk haftalarında baskı altında kalan Dolar endeksi (DXY) geçen hafta zayıf risk iştahı ile birlikte toparlanma eğilimi gösterdi. DXY geçen hafta %0,5 oranında prim yaptı. Bu haftaya başlarken; ABD vadelileri tepki alımları ile karşılaşsa da Asya’da görüntü zayıf. Dolar da dirençli duruyor. Bu haftanın en önemli gündem maddesi çarşamba günü sonuçlanacak Fed toplantısı. Enflasyondaki yüksek seviyeler nedeniyle son zamanlarda Fed’den agresif beklentiler artmıştı. Bu toplantıda, piyasada speküle edilen (örneğin martta 50 baz puan faiz artırımı gibi) olası şahin söylem ihtimaline karşı riskli varlıklar temkinli modda kalabilir. Bu kapsamda toplantıya kadar Dolar da geçen haftaki gücünü koruyabilir. Yurtiçinde ise geçen hafta faizi sabit bırakan TCMB kararı ile birlikte TL pozitif ayrışırken, TCMB kararı oynaklıktaki düşüşe katkı sağlamaya devam edebilir. Öte yandan, hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ekonomist ve akademisyenler ile yaptığı toplantı sonrasında takip edilen açıklamalar Dolar/TL’de aşağı yönlü riskleri arttırıyor. Bu kapsamda, şahin Fed riskine karşın TL’deki görüntü nedeniyle kurda aşağı yönlü baskı devam edebilir ve  kur geçen haftaki en düşük seviyenin bulunduğu 13,2650 seviyesini hedefleyebilir. Sonraki yakın destek ise 13,1950 seviyesindeyken, direnç olarak 13,50 takip edilebilir. Yurtdışında Fed dışında, bu hafta küresel imalat ve hizmet PMI verileri izlenecek. Ayrıca, ABD dördüncü çeyrek büyüme, dayanıklı mal siparişleri, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve işsizlik maaş başvuruları da takip edilecek. Yurt içinde ise bu hafta veri gündemi sakin. Perşembe günü TCMB tarafından açıklanacak yılın ilk enflasyon raporu gündemde olacak. Yarın ocak ayına ilişkin sektörel güven endeksleri, reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ve cuma günü ise ekonomik güven endeksi açıklanacak. Ayrıca perşembe günü TCMB’nin son PPK toplantısına ilişkin özetler ve hafta boyunca Hazine ihraçları takip edilecek.


EUR/USD: ABD’de Fed toplantısı beklenirken, Avrupa tarafında bölgenin en büyük ekonomileri Almanya ve Fransa’nın geçen senenin son çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri ve bölge genelinde ocak ayına ilişkin öncü PMI verileri açıklanacak. Büyüme tarafında beklenti sanayi üretimindeki artışa rağmen, tüketici harcamalarındaki seyirle son çeyrekte Almanya’da daralmanın gerçekleşebileceği yönünde. Fed toplantısında ise beklentiler şahin. Bu kapsamda, artan uzun pozisyonlara karşın parite en azından güçlenmekte zorlanabilir. Teknik olarak bakıldığında, 1,13 seviyesi önemli gözükmekte. Bu seviyenin altına sarkma yaşanması durumunda baskı belirginleşebilir ve  1,1235 hedefe girebilir. Ara destek ise 1,1275 bölgesinde. Diğer yandan, olası yükselişlerde 1,1370 tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir.

XAU/USD:  Piyasalarda gözlenen düşük risk iştahının kıymetli madeni olumlu etkilediğini görüyoruz. Yüksek enflasyon ortamının yanı sıra jeopolitik risklerin gündeme gelmesi de Ons Altın tarafını destekliyor. Buna karşın Fed tarafında faiz artırım beklentilerini güçlenmesi yükselişlerde kırılganlığı arttırıyor.  Daha önce güçlü direnç seviyesi olan 1.830 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü hareketlerin devamı beklenebilir ve 1.850 – 1.870 seviyeleri hedef olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.830 ve 1.800 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı