Uzun bir ara olduğunun farkındayım ama maalesef Covid-19 belası yüzünden alışkanlıklarımız ve çalışma tarzımız çok değişti. Bir anda bütün dünyanın düzenini alt üst eden bu pandemik hastalığın bir an önce yok olmasını dileyerek altın takılarda işçilik nedir başlıklı yazıma başlıyorum.
Değerli dostlar biz mağazalarımızda ürün satarken bu kavramı çok sık kullanıyoruz. İşçilik nedir, altın takılarda alınan işçilik hangi anlama gelir biraz da teknik bir konu ve bu teknik detayların da izaha muhtaç olduğunu hissettiğim için bu yazıyı kaleme alıyorum.
Kısaca İşçilik altın veya başka bir değerli madenin takı halini alırken emek sarf eden üretim ve satış elemanlarının bütününün emeğinin karşılığıdır. Bu üretim aşaması altının külçe halinden önce başlar ve kuyumcu vitrinlerinden sizlerin kullanımına sunulur.
Üretim aşaması
Altın veya değerli bir takının üretim aşamasını sıralayacak olursak
- Tasarım
Tasarımcıların özel programlar kullanarak çizdikleri çok boyutlu çalışmalardır. - Kalıp
Sektöre özel programlar kullanılarak hazırlanan çok boyutlu tasarımların kalıbının çıkarılma aşamasıdır. Bu kalıplar çoğunlukla özel bir mum kullanılarak çıkarılır. - Döküm
Özel kalıplara önceden belirlenen saflıkta sıvı hale getirilmiş altın dökülür. - Sadekâr
Kalıp sonrasında oluşan fazlalıkları törpüleyen, ürünü son formuna getiren ustalara sektörde sâdekâr denir. Bu uzmanlar büyük titizlikle bir takının son haline gelmesini sağlarlar. - Mıhlama
Taşlı ürünlerde bu taşların ürüne monte edilmesine mıhlama denmektedir. - Cila ve İstim
Bir ürünün kullanılabilecek son hali ise cila ve istimden sonra otaya çıkar. Kuyumcu vitrinlerinde gördüğünüz o ışıl ışıl takıların parlaklığı cilacı ustaların maharetli ellerine borçludur.
Üretim aşamasından sonra
Üretim aşamasından sonra bir de bu ürünlerin dağıtımını yapan büyüklü küçüklü firmalar ürünlerin kuyumcu vitrinlerine ulaşmasını sağlar. Üretimden son kullanıma kadar ciddi bir emek ürünü olan altın takıların, işçilik farkları işte böyle ortaya çıkar. Sattığınız zaman zarar ediyorsunuz deyimini kullanmayı sevmiyorum; daha çok zevk işi bir takıyı bir süre kullandıktan sonra bile önemli bir değer elde edebiliyorsunuz.
Bir üründe ne kadar işçilik alınır?
Geldik herkesin merak ettiği bir sorunun cevabına. Değerli dostlar hemen bütün tüketim ürünlerinde olduğu gibi değerli madenlerle veya taşlarla yapılmış ürünlerin de standart bir işçiliği olamaz. Basit bir anlatımla özel bakım gerektiren sebzelerin dahi aynı türden sıradan üretimle elde edilmiş sebzelerden daha farklı fiyatlara satıldığı malumunuzdur. Bazı takılar da yukarıda zikrettiğimiz aşamalarının büyük bölümü makinalarca tamamlandığı gibi bazılarında ise büyük kısmı el emeği ile sizlere ulaşıyor ve haliyle işçilikleri farklı olabiliyor.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur, saygılarımı sunuyorum.
Yorumlar