Yatırım aracı, ziynet eşyası, düğünlerde hediye gibi uygulamalarıyla fiyatlarını yediden yetmişe herkesin ilgi odağında olan altın sürekli kendini takip ettiriyor. Kuyumcular vasıtasıyla altın alım ve satımı yapmak mümkün.

Peki Yıllara Göre Nasıl Bir Değişim Sergilemiştir?

Ülkemizde altın fiyatları günden güne değişerek görünüşte yükselmektedir. Ancak bu fiyatı direk rakamsal olarak düşünmek doğru olmayacaktır. Zira senelere göre altın enflasyon ve döviz fiyatlarına da bağlıdır. Yakın zamandan geçmişe doğru incelemek gerekirse;

Dünyayı saran Covid-19 salgını, Türkiye’ye geç ulaşsa da 11 Mart 2020’de ilk vaka görülmüş olup 11 Aralık’tan itibaren ufak düştüğü günler olsa da altın fiyatı ilk vakadan sonra bir değer kaybı yaşamıştır. Ancak bir hafta sonra tekrar doğrulma yapıp, artışını hızlandırarak nümerik anlamda tarihi zirveleri yakalamıştır.

2018 yılı altın/TL kuru için farklı bir yıl oldu.  Eylül ayının başından Aralık ayına kadar 3 aylık sürede altın, %20 oranda bir düşüş yaşadı. Bunun hemen öncesinde altındaki bir farklı şok değişim 2018 yılının Ağustos ayında yaşandı. Amerika ile Türkiye’nin karşılıklı yaptırım tehditleri ve 2 Türk bakanının Amerika’daki mal varlıklarına el konulması kararının akabinde dövizde ve altında ani yükselmeler meydana geldi. 5 Ağustos 2018 tarihinde 200 liranın altında seyrederken bir hafta içinde %38 gibi bir yükselmeyle 13 Ağustos tarihinde 275 liralara kadar ulaştı. Ardındaki hafta tekrar 220 liralara düşüp belki de altın tarihindeki en değişken zamanlarından birini yaşattı.